torsdag 25 oktober 2012

Så här röstade kandidaterna om skolfrågorna

Fullmäktigeperiodens allra största beslut, indragningen av skolorna i Björkboda, Mjösund, Tjuda och Ytterkulla fattades mindre än ett år efter samgången. Vi som var engagerade för skolorna då lade upp vem som röstade hur på Skolspiran-bloggen, bland annat för att informationen ska vara lättillgänglig vid nästa kommunalval. Här kommer en sammanställning av vilka ledamöter, bland dem som ställer upp för omval, som röstade hur.

Nedläggningsbeslutet fattades första gången den 7 oktober 2009.

Bland de 10 som var för bevarande av såväl Tjuda som Ytterkulla med årskurserna 1-6 fanns:
Carola Antskog, Rune Friman, Marjaana Hoikkala, Johanna Jansson, Kalevi Kallonen, Anders Laurén och Kalevi Pohjavirta.

Bland de 4 som ville dra in Tjuda, men ha Ytterkulla med åk 1-4 fanns Wilhelm Liljeqvist

För indragning röstade:
Inger Wretdal, Esko Antikainen, Yngve Engblom, Jorma Leppänen, Annalena Sjöblom, Börje Ström, Kurt Tuominen, Bo Vilander och Ingmar Forne.

Den 2 november 2012 lämnades tre initiativ in, initiativet för folkomröstning med 1245 namn (drygt 20 procent av de röstberättigade), för Tjuda och Ytterkulla med 1181 och för Mjösund med 552 namn. Intiativen tvingade fram en ny behandling den 9 december 2012.

Då var det bara 7 som stödde skolorna, bland vilka
Antskog, Friman, Hoikkala, Jansson, Laurén och Pohjavirta.

Bland de 20 som inte stödde initiativen fanns
Wretdal, Antikainen, Engblom, Kallonen, Leppänen, Liljeqvist, Sjöblom, Ström, Tuominen, Vilander, Forne och Dan Nervander.

I ställer för att utnyttja Tjuda skola eller andra existerande lokaler som daghem i Kimito beslutade fullmäktige den 22 juni 2011 att satsa på hyrbaracker. För att utnyttja existerande fastigheter röstade 10 bland vilka
Antikainen, Antskog, Friman, Laurén, Pohjavirta, Ström, Tuominen och Vilander.
Bland de 17 som röstade för modulhus fanns
Engblom, Forne, Hoikkala, Jansson, Leppänen, Liljeqvist, Sjöblom och Wretdal.

Gällande eventuella inbesparingar är det värt att komma ihåg att ett minskat elevunderlag i sig innebär mindre lärarresurser. Minskningen har skett särskilt i högstadiet, där kostnaderna per elev är större, inte bland nya ettor. Dessutom är det missvisande att räkna interna hyror för fastigheterna, vars kostnader redan var avskrivna. Endast en minskning på två klasslärare kan tillskrivas skolnedläggning, och för den hade det räckt att lägga ned bara en av skolorna. Trängseln i Amosparken kan dessutom bli dyr att åtgärda.

Skolorna är sålda. Beslutet är fattat, verkställt och har vunnit laga kraft, då Högsta förvaltningsdomstolen bedömde att samgångsavtalet inte begränsade fullmäktige i denna fråga. Skolbesluten visar ändå hur kandidaterna har tänkt om centralisering, ekonomi och betydelsen av att beakta initiativ från befolkningen.

Anna Ritamäki-Sjöstrand
Skolspiran-bloggare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar