torsdag 10 december 2009

Så röstade fullmäktige om skolinitiativen 9.12.2009

Fullmäktige röstade om skolinitiativen den 9 december 2009, vilket innebar att fullmäktige hade möjligheten att ompröva sitt beslut av den 7 oktober om indragning av fyra skolor. Initiativen var för folkomröstning, för Tjuda och Ytterkulla skolor (ett med insamlade namn + ett från byalagen kring de båda skolorna) och för bevarande av Mjösunds skola.


Först röstade fullmäktige om ordningsföljden mellan paragraferna. Förslaget att först behandla initiativen för bevarande av skolorna och först sedan folkomröstningsinitiativet förlorade med 23-4. Därefter övergick man till att behandla folkomröstningsinitativet.

För folkomröstning röstade samma fyra personer hade röstat för ändring av ordningsföljden:
- Carola Antskog (sfp)
- Marjaana Hoikkala (c)
- Anders Laurén (sfp)
- Kalevi Pohjavirta (saml)

Sedan föreslog Carola Antskog med stöd av Anders Laurén att initiativen för de tre skolorna godkänns. Rune Friman, understödd av Sixten Laine och Johanna Jansson, föreslog att Ytterkulla och Tjuda bevaras. Friman önskade att finska och svenska skolväsendet skulle behandlas skilt. Efter pausen blev det ändå omröstning mellan Frimans och Antskogs förslag.

I detta skede vann Antskogs förslag med 22-4 och en nedlagd.

Sedan sattes förslaget om bevarande de tre skolorna mot styrelsens förslag enligt vilket initiativen skulle förkastas. Skolindragningsförespråkarna vann med 7-20.


De som röstade för bevarandet av skolorna var:
- Antskog, Hoikkala, Laurén och Pohjavirta (som även röstat för folkomröstning, se ovan)
samt
- Rune Friman, Johanna Jansson och Sixten Laine (alla sfp)

Frånvarande var: Johan Johansson, Bjarne Wretdal från sfp samt Curt Dannström, och Petri Vähätalo från SDP. Deras suppleanter var Jan Drugge och Bo Lundell, Ingmar Forne och Dan Nervander.

Följande ledamöter röstade alltså för skolindragningarna:
- Inger Wretdal (sfp), fullordf.
- Esko Antikainen (vf)          
- Yngve Engblom (sfp)
- Eva-Stina Hellbom (sdp)     
- Kalevi Kallonen (c)             
- Jorma Leppänen (sdp)          
- Wilhelm Liljeqvist (sfp)    
- Kerstin Lindholm (sfp)  
- Mårten Nurmio (sfp)  
- Börje Salonen (sdp)    
- Annalena Sjöblom (sfp)    
- Börje Ström (sdp) 
- Barbro Sulonen (sfp)  
- Kurt Tuominen (vf)
- Jörgen Törnqvist (sfp) 
- Bo Vilander (sdp) 
- Jan Drugge (sfp)
- Bo Lundell (sfp)
- Ingmar Forne (sdp)
- Dan Nervander (sdp)


I oktober fanns tio ledamöter som stödde Tjuda och Ytterkulla åk 1-6. Av dessa hade två förhinder att delta på decembermötet. Dessutom hade Kallonen hade ändrat åsikt för skolindragningarna. De övriga sju höll alltså fast vid att de önskade bevara skolorna. Ingen av ledamöterna som i oktober röstade för Ytterkulla som kvartersskola åk 1-4 stödde längre bevarande av någon skola. På plats av dessa fyra var Nurmio, Liljeqvist och Sulonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar