Till fullmäktige i Kimitoöns kommun
Initiativ om bevarande av Tjuda och Ytterkulla skolor
Vi röstberättigade invånare i Kimitoöns kommun som undertecknar detta initiativ anser att Tjuda och Ytterkulla skolor bör bevaras med årskurserna 1-6 och tar initiativ till att fullmäktige ändrar sitt beslut av den 7.10.2009 om indragning, med följande motiveringar:
• Skolorna har ett enormt kulturellt och pedagogiskt värde för såväl närsamhället som för hela kommunen. Tjuda skola har verkat sedan 1911 och mäter sina anor till Tjuda pedagogis grundande 1649. Ytterkulla skola har verkat sedan 1878 i kommunens äldsta fungerande skolfastighet.
• Skolbyggnaderna är renoverade och har nyligen förstorats med tilläggsutrymmen. De är välanpassade för undervisningsändamål. De är trivsamma och ändamålsenliga för lärare, elever och övrig personal.
• Ett värdefullt talkoarbete för skolorna har gjorts av föräldrar och bybor och det finns en stor beredskap för ett fortsatt engagemang.
• Det är ekonomiskt fördelaktigt att bibehålla Tjuda och Ytterkulla. Fullmäktige har inte haft tillgång till information om de ekonomiska konsekvenserna av olika alternativ. Indragningarna leder till att parallellklasser måste bildas i Amosparken och Dalsbruk, vilket kan leda till att fler lärare behövs än ifall Tjuda och Ytterkulla bevaras. Amosparken och Dalsbruk är planerade för 6 lärare och risken är mycket stor för att det krävs en kostsam tillbyggnad av Amosparken ifall Tjuda dras in.
• Möjligheten att välja mellan olika skolor (enkla eller sammansatta klasser, olika skolmiljöer) ger kommunen en unik konkurrensfördel för inflyttare, vilket i sin tur ökar kommunens statsandelar och skatteinkomster.
• Enligt svenska skolsektionens enhälliga åsikt bör såväl Tjuda som Ytterkulla skolor bevaras. Sektionen framför också att elevupptagningen justeras. Då kan eleverna fördelas på ett optimalt sätt och lärarresurserna användas ekonomiskt och pedagogiskt effektivt.
• Fullmäktiges beslut bryter mot samgångsavtalet som enligt kommunindelningslagen måste följas i åtminstone tre år (fram till slutet av 2011). Ett tillräckligt elevunderlag finns för två skolor i såväl Kimitoområdet som Dragsfjärdsområdet.
o Tjuda har 38 elever och sammanlagt finns i Kimitoområdet 135 elever i åk 1-6.
o Ytterkulla har 47 elever, om Björkbodaeleverna räknas med 68 elever, och i Dragsfjärdsområdet som helhet 136 elever i åk 1-6.
Såväl Tjuda som Ytterkulla har förutsättningar att verka som livskraftiga trelärarskolor långt in i framtiden.
Kommunallagens 28 § Initiativrätt: Kommuninvånarna har rätt att komma med initiativ till kommunen […] Om antalet initiativtagare i en fråga som hör till fullmäktiges befogenhet motsvarar minst två procent av kommunens röstberättigade invånare, skall frågan tas upp till behandling i fullmäktige inom sex månader efter att den väcktes.
Samgångsavtalet
”I den nya kommunen bibehålls kommundelarnas service i synnerhet genom att skolorna kvarstår så länge det finns ett tillräckligt elevunderlag i de elevupptagningsområden som primärkommunerna bestått av.”