tisdag 27 oktober 2009

Pelastakaa Kemiönsaaren kyläkoulut

Tämä Kepa Trompin teksti, lyhennettynä, ilmestyi Salon Seudun Sanomien mielipidesivulla 27. lokakuuta 2009 / Den här texten i svensk version har publicerats i Åbo Underrättelser den 24 oktober (men finns tyvärr endast på finska här på bloggen): 

Estäkää hyvät ihmiset historiallinen onnettomuus. Pelastakaa Kemiönsaaren viimeiset kyläkoulut.

Kestämättömin perustein tehty päätös Ytterkullan, Tjudan ja Mjösundin kyläkoulujen lopettamisesta on peruttava! Koulujen lopettamista on perusteltu säästöillä mutta mitään todellisia laskelmia ei ole esitetty säästöistä. Ei ole myöskään esitetty laskelmia koulujen lopetuksesta syntyvistä kuluista. Luottamushenkilöiden oli miltei mahdoton kyseenalaistaa laskentaperusteita, koska heillä ei ollut käytettävissään laskennassa tarvittavaa aineistoa. Herää kysymys: Miksi asialla oli niin hirmuinen kiire? Peruttakaamme onneton päätös.

Miettikäämme mieluummin keinoja joilla saisimme lisättyä Kemiönsaaren vetovoimaisuutta jotta saisimme tänne uusia lapsiperheitä molemmista kieliryhmistä. Pienet yksilölliset kyläkoulut ovat saaremme rikkaus uusien lapsiperheiden houkuttelemiseksi. Pessimistiset ennusteet lapsiluvun vähenemisestä toteuttavat itseään jatkuvasti hoettuna. Sen sijaan kylkoulujen säilyttäminen ja edelleen kehittäminen lisäävät vaihtoehtoja ja houkuttelevat ihmisiä muuttamaan ruuhkasuomesta alueelle joka tarjoaa puhtaan ja viihtyisän luonnonympäristön, ja rikkaan kulttuurielämän .

Lähikaupoissasi eri puolilla saarta kerätään äänioikeutettujen kunnan asukkaiden nimiä kolmeen aloitelistaan.

Valkoinen lista on kansanäänestysaloite Kemiönsaaren kunnan kouluista.

Keltainen lista on Tjudan ja Ytterkullan koulujen säilyttämiseksi kerättävä vetoomus.

Sininen on aloite Mjösundin koulun säilyttämiseksi.

Allekirjoittakaa kaikki kolme listaa mikäli haluatte olla tukemassa sellaista Kemiönsaaren kuntaa jossa asioista päätetään avoimesti, alueellisesti oikeudenmukaisesti ja asukkaita kuunnellen kunnallislain hengen mukaisesti.

Hyvä kuntakokonaisuus muodostuu elinvoimaisista ja omaleimaisista kylistä joissa jokaisella ikäryhmällä on oma paikkansa yhteisön toimivana jäsenenä. Kyläkoulu on kylän sydän jossa eri-ikäiset voivat kohdata  harrastaa ja olla vuorovaikutuksessa. keskenään.

Puolusta koulujamme - allekirjoita vetoomukset. Nimilistat kerätään kaupoista keskiviikkona 28.10.

Kepa Tromp
omaishoitaja