onsdag 21 oktober 2009

Med ditt stöd kan fullmäktige ännu rädda våra byskolor

Vi arbetar tillsammans för att möjliggöra ett nytt beslut i skolfrågan i Kimitoöns kommun och rekommenderar att alla kommuninvånare som stöder byskolorna skriver under alla tre listorna, initiativet till folkomröstning, för Tjuda och Ytterkulla samt för Mjösunds skola. Texterna kan läsas här på skolspiran.blogspot.com, men själva undertecknandet måste ske på papper.

Fullmäktige måste behandla folkomröstningsinitiativet utan dröjsmål och kan i samband med det fatta ett nytt beslut att bibehålla skolorna. Alla i fullmäktige stödde bevarandet av de finskspråkiga skolorna i Dalsbruk och Kimito centrum och en majoritet stödde Tjuda och Ytterkulla eller bara Ytterkulla. Det räcker med att några ledamöter till inser att det lönar sig att bevara skolorna. Eftersom kommunens indragningsbeslut av den 7.10.2009 fattades på oklara grunder och strider mot samgångsavtalet kommer besvär att lämnas in. Det leder sannolikt till att kommunen ändå inte kan stänga skolorna enligt beslutet. I den här situationen är det klokast för alla att låta skolorna fortsätta.

Många skolor har stängts tidigare, men då har det handlat om skolor med bara en lärare och ordentligt under 20 elever. Nu håller kommunen på att stänga betydligt större, livskraftiga skolor. De två svenskspråkiga skolorna är traditionella trelärarskolor. Ytterkulla i Dragsfjärds kyrkby har ännu detta läsår fyra lärare för sina 48 elever. Trots att stora årskullar går vidare till högstadiet är elevunderlaget gott, särskilt om man räknar med tillskottet av elever från Björkbodaområdet. Tjuda skola i Kimito har nu 38 elever, men skulle ha kapacitet att ta emot fler, så att gruppstorleken i närliggande Amosparkens skola kan hållas på en god nivå utan att klasserna där behöver delas. Mjösunds finskspråkiga skola är med sina 28 elever känd för sin goda integrering av specialelever och sin mångsidiga pedagogik. Många söker sig till skolan trots långa skolresor.

Vi hoppas att Kimitoöborna förstår vad stängningsbeslutet i verkligheten innebär för vår kommun. Uppväger de minimala eller ickeexisterande inbesparingarna alla de negativa effekter som en skolstängning medför? Risken är t.o.m. stor att det blir dyrare. Ibland finns det behov av byte av skola, t.ex. p.g.a. mobbning. Den här möjligheten består ifall flera skolor finns kvar.

Det är ännu möjligt att påverka. Listorna finns bland annat i butiker runt om i kommunen. Den 28 oktober samlar vi in dem för att i god tid inför nästa fullmäktigemöte överlämna initiativen till kommunen.

Om vi inte nu värnar om kommunens sista byskolor får vi dem aldrig åter.

Johan Kinos, Torsten Ekholm och Salla-Riikka Vesterlund från arbetsgruppen för skolinitiativen