måndag 19 oktober 2009

Mjösundin koulun puolesta - För Mjösunds skola

Kemiönsaaren kunnanvaltuustolle           
Aloite Mjösundin koulun säilyttämiseksi

Me äänioikeutetut Kemiönsaaren kunnan asukkaat olemme tyytymättömiä valtuustossa 7.10.2009 tehtyyn päätökseen lakkauttaa Mjösundin koulu. Vaadimme, että Mjösundissa sijaitsee tulevaisuudessakin koulu, jossa luokkien 1-6 rinnalla myös erityisoppilaat saavat mahdollisuuden. Lapselle on annettava oikeus viihtyisään ja turvalliseen kouluympäristöön. Koulun on oltava yhteisö, joka tukee ja turvaa lapsen kehitystä ja kasvua. Koulunkäynnin tulee tapahtua lapsen, ei eurojen ehdoilla. Opetuksen on vastattava oppilaan omia taitoja ja kykyjä. Erilaisten oppilaiden erilaiset tarpeet on otettava huomioon. Erityisopetuksen on oltava laadukasta ja sen on luotava vahvat lähtökohdat tulevaan. Tällainen koulu on lapsen parhaaksi, tällainen koulu on Mjösundin koulu.

•    Oppilaiden siirtäminen Kemiönsaaren keskuskouluun ei toisi säästöjä opettajakuluissa, sillä Kemiön alueen oppilasmäärällä tarvitaan joka tapauksessa 6 perusopetusryhmää, saman verran kuin nykyisissä yksiköissä.
•    Mjösundin koululla on pitkä ja onnistunut historia erityisoppilaiden integroimisessa muuhun opetukseen. Tämä on osoittautunut elintärkeäksi mahdollisuudeksi niille oppilaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea oppimisessa.
•    Valtuuston päätös pohjautuu selvitykseen, jossa erityisopetuksen asemaa ei ole huomioitu lainkaan. Viime tilinpäätöksen mukaan Mjösundin oppilaskohtaiset kustannukset olivat 9454 euroa, keskuskoulun 9115 euroa. Jos huomioidaan erityisoppilaiden kuntaan tuomat valtionosuudet nykyinen 28 koululaisen määrä vastaa noin 36 koululaista. Mjösundin koulu on siis kustannustehokas.
•    Mjösundin koulu on vahva yhteisö, joka kokoaa lapset, vanhemmat, opettajat, kyläläiset ja yritykset yhteen sekä synnyttää ympärilleen talkoohenkeä ja tahtoa. Sen olemassaolo on perusedellytys yritysten ja kylän toiminnallisuuden säilyttämiseksi.
•    Mjösundin koulu antaa lapselle luonnonläheisen ja turvallisen kasvuympäristön.
•    Mjösundin koulu on mahdollisuus, se on vaihtoehto, johon halutaan tarttua. Suuri osa vanhemmista osallistuu lastensa matkakustannuksiin, sillä he ovat valinneet Mjösundin koulun, vaikka asuvat koulun alueen ulkopuolella.
•    Mjösundin koulu on houkutellut ihmisiä muuttamaan saarelle ja sen lakkauttaminen saa varmasti ihmisiä myös muuttamaan pois. Saaren pohjoisosa on potentiaalista muuttoaluetta Turussa ja Salossa työskenteleville. Mjösundin kylän kasvumahdollisuudet tiilitehtaan ympärillä ovat realistiset. Nämä seikat osoittavat, että kunnan paremman tulevaisuuden kannalta, Mjösundin elinvoimaisuus on säilytettävä.

Kuntalain 28 § Aloiteoikeus
Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita […] Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuistakunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireilletulosta.

Till kommunfullmäktige i Kimitoöns kommun       
Initiativ om bevarande av Mjösunds skola

Sammanfattning av den finskspråkiga texten:
Vi röstberättigade invånare i Kimitoöns kommun är missnöjda med fullmäktiges beslut av den 7.10.2009 om indragning av Mjösunds skola. Vi kräver att det i Mjösund även i framtiden skall finnas en skola där även specialelever erbjuds möjligheter vid sidan av årskurserna 1-6.

Bland annat framför vi följande argument: Det sparar inte i lärarkostnader att flytta Mjösundin koulus elever till Kemiönsaaren keskuskoulu eftersom det i vilket fall som helst behövs 6 basgrupper. Mjösunds skola är mycket kostnadseffektiv med beaktande av integreringen av specialelever. Skolan har lockat många familjer att flytta till Kimito och en indragning av den leder säkerligen till att flera flyttar bort. Det finns ett stort engagemang för skolan som ligger i ett tillväxtområde med stor potential.