onsdag 15 juni 2011

Existerande lokaler i Kimito kan utnyttjas för barndagvård


För publicering i Åbo Underrättelser onsdagen den 15 juni 2011.
Existerande lokaler i Kimito kan utnyttjas för barndagvård

Idag (onsdag 15 juni 2011) skall kommunstyrelsen i Kimitoön ta ställning till flera frågor som kan ha långtgående konsekvenser för dagvårdens organisation och kostnader. På bloggen Skolspiran finns kompletterande information till denna insändare.

Förslaget "att stänga Pjånkis daghem och ta i bruk ett nytt modulhus så fort som möjligt och fram till att Barnbyn är inflyttningsklar" och en begäran till fullmäktige om tilläggsanslag på 90 000 euro i årets budget för "hyrning av modulhus" är förnuftsvidrigt.

Här har vi potentiellt en bottenlös penningbrunn att slänga pengar i, på årsnivå uppenbarligen åtminstone 200 000 euros hyresutgifter för att inte tala om andra okända kostnader för att denna tillfälliga lösning tills vad man kallar Barnbyn – något som kommunfullmäktige ännu inte alls behandlat – eventuellt kommer att bli inflyttningsklar.

I årets budget har upptagits 50 000 euro för ”en intern behovsutredning gällande dagvårdsplatserna i Kimito” och ” teknisk planering för att utreda möjligheter att lösa utrymmesbehovet”. Detta har av vissa tolkats som ett stöd för en flera miljoner euros nybyggnad i Amosparken, ett förslag man nu kallar Barnbyn.

På kort sikt kräver mögelproblemen i Pjånkis tillfälliga lokaler för tre dagvårds- och tre förskoleavdelningar. Enligt beredningstexten bör Pjånkis dränering göras om och tryckförhållanden justeras så att luft inte lika lätt stiger upp från den fuktskadade källarvåningen. I själva beslutsförslaget ingår ändå inget om att barnen från modulhusen skall återvända till Pjånkis. Inte heller begär styrelsen enligt kommundirektörens förslag några budgetmedel för saneringen av Pjånkis.

På samma möte föreslås en försäljning av Tjuda och Mjösunds skolor som båda potentiellt kunde bidra till att lösa det tillfälliga utrymmesbehovet.
Åtminstone Tjuda skola är ett uppenbart alternativ för två eller flera av Pjånkis avdelningar. Dessutom existerar många andra lokaler som eventuellt kunde utnyttjas för tillfällig dagvård, som exempel Sisuhuset (vid Amosparken), Tjuda pedagogi (församlingens lägergård), Sockenstugan och lediga radhuslägenheter. Nödvändiga åtgärder för att anpassa existerande utrymmen för dagvård bör vidtas genast.

Anna Ritamäki-Sjöstrand
Kimito



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar