tisdag 14 juni 2011

Kommunstyrelsen ignorerar Tjuda skola som alternativ för dagvården

Här publiceras två beslut, dels investeringsanslaget som fullmäktige godkände 2010 i budgeten för i år, dels från mars 2011 kommunstyrelsens behandling av den s.k. Barnbyfrågan som detta investeringsanslag tolkats ge fullmakt till.

Fullmäktige godkände i Kimitoöns kommuns budgetanslag 2011 följande investeringsanslag:
Teknisk planering för barnomsorgens behov i Kimito

Barnomsorgen gör en intern behovsutredning gällande dagvårdsplatserna i Kimito och på basen av den utför fastighetsenheten i samråd med barnomsorgen en teknisk planering för att utreda möjligheter att lösa utrymmesbehovet. Efter att den tekniska planeringen gjorts, förverkligas planerna de kommande åren. Planeringens totala kostnad 100 000 € som används under 2011 och 2012.
Budget 2011: 50 000 €
I samband med diskussionerna kring detta anslag påpekades i flera sammanhang att Tjuda skola som lades ner 2010 bör beaktas som ett möjligt utrymme i planeringen. Som framgår av beredningen till kommunstyrelsen i mars 2011 (inkopierad nedan) uppgörs på basen av detta budgetbeslut på tjänstemannanivå, alltså utan förankring i beslut bildningsnämnden, tekniska nämnden och kommunstyrelsen (oj, vad jag hoppas att jag har fel, men jag har inte hittat nåt tecken på det/AR-S), en anbudsförfrågan och beslut om val av tekniska planerare fattas av tekniska nämnden.

Problemet är förutom att Pjånkis i Kimito centrum behöver renoveras att för många barn har koncentrerats till byggnaden. Trängselbiten av problemet  kunde med en snabb tidtabell lösas, på kort sikt eller långsiktigt, genom att placera någon eller några av daghems- eller förskolegrupperna som nu verkar i Pjånkis i den ena eller i båda skolbyggnaderna i Tjuda. I stället har man begärt anbud och planerar en försäljning av Tjuda skola. Dessutom har mögel uppdagats i Pjånkis och kommunstyrelsen har förutom försäljning av skolfastigheterna på onsdagens (15 juni) lista förslaget att hyra modulhus för den tillfälliga härbergeringen av dagvården (mer om detta i nästa blogginlägg).

Här nedan beredningen och beslutet gällanden den s.k Barnbyn i styrelsen: 
ARBETSGRUPP FÖR PLANERING AV BARNBYN I KIMITO
Kst 16.3.2011 § 44

BEREDNING (tekniska chefen Lars Nummelin och bildningschef Mats Johansson)

I årets investeringsbudget finns upptaget ett anslag om teknisk planering för barnomsorgens behov i Kimito. Inom bildningsavdelningen har man internt gjort en behovsutredning. Under arbetets gång har det sammanhållande benämningen för projektet ”paketerats” under namnet Barnbyn.

På basen av den gjorda behovsutredningen har fastighetsenheten gjort en upphandling av arkitekt (huvudplanerare), konstruktions-, VVS- och el planerare. Tekniska nämnden valde, den 15.2.2011, till huvudplanerare Arkitektbyrå C & Co Oy, arkitekt Ari Paukio, till VVS planerare Insinööritoimisto Hewair Oy och till el planerare APT Elektro Oy. Konstruktionsplanerare kunde inte utses emedan det inte fanns godkännbara anbud. Den delen av planeringen konkurrensutsätts för tillfället på nytt.

På basen av konkurrensutsättningen ingår i planeringen två alternativ:
1) Reparation och utbyggnad av Pjånkis
2) Nybyggnad i Amosparken väster om Amosparkens skola.

Skede ett i planeringen består av uppgörande av skissritningar och kostnadsberäkningar för vartdera alternativet. Kommunstyrelsen tar ställning till skissritningarna och beslutar om val av alternativ.

Tidtabell för projektet:
Skissritningar och kostnadsberäkningar, klara till 5 maj.
Bildningsnämndens och tekniska nämndens behandling i maj
Kommunstyrelsens beslut om skissritningar i juni.

En arbetsgrupp bestående av förtroendevalda bör utses. I första hand är arbetsgruppens uppgift att delta i planeringen och bereda de två huvudalternativen samt att bereda förslag för fortsatta åtgärder.

I det fortsatta arbetet deltar tjänsteinnehavare från miljö- och teknik och bildningsavdelningen samt representanter för dagvårdspersonalen.

FÖRSLAG (kommundirektören)

Kommunstyrelsen utser en arbetsgrupp som består av tre representanter för kommunstyrelsen, två från bildningsnämnden och en från tekniska nämnden. Till arbetsgruppen föreslås Mårten Nurmio, Kurt Tuominen, Kalevi Kallonen, Barbro Sulonen, Ingmar Forne och Jörgen Törnqvist.

BESLUT

Godkändes.
_________
Observera att styrelsen inte fattat något beslut i själva Barnbyfrågan utan endast tillsatt en arbetsgrupp. Anbudsbegäran av teknisk planering har gjorts på tjänstemannanivå och tekniska nämden har utsett planerare. Man kan dock få uppfattning att fullmäktige gett klartecken för nybyggnad i Amosparken alternativt tillbyggnad av Pjånkis. Frågan har inte alls behandlats i fullmäktige utan man sysslar i detta skede endast med dyr beredning (på basen av ovannämnda anslag i budgeten).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar