tisdag 14 juni 2011

Modulhus till Amosparken - förslaget till kommunstyrelsen

Det här förslaget finns på styrelsens bord den 15.6.2011, ytterligare ett förslag som ignorerar existerande fastigheter, som Tjuda skola, som lösning på  barndagvårdens utrymmesproblem. Observera att kommunfullmäktige inte fattat något beslut om förverkligande av en Barnby utan endast gett planeringsanslag för att lösa barndagvårdsproblemen i Kimito, se tidigare blogginlägg. Observera också att Pjånkis mögelsanering endast ingår i beredningstexten (sista stycket), inte i beslutsförslaget. Förstärkningarna för att underlätta läsandet är mina/AR-S:

UPPHYRNING AV TILLFÄLLIGA DAGVÅRDSUTRYMMEN
Kst 15.6.2011 § 102

BEREDNING (tekniska chefen Lars Nummelin och fastighetschef Thomas Ginlund)

Daghemmet Pjånkis har en tid varit föremål för en fortsatt kontroll av inneluften. Fastighetsenheten beställde under våren 2011 av konsultföretaget, av ISS Proko Oy en första genomgång av utrymmena. Den 27.4.2011 utförde konsultbolaget en första syn och vid mätningar framkom fuktskador i källaren och i ytterväggarna i nedre våningen. Föräldrarna och allmänheten informerades den 28.4.2011.

Efter att resultatet av den första synen kom kommunen tillhanda, beställde fastighetsenheten inneluftsutredningar av ISS Proko Oy i syfte att reda ut mikrobförekomst och husets tryckförhållanden. De nya utvidgade provtagningarna gjordes 5 – 13.5.2011. Rapporten med resultatet av provtagningarna, som kommunen fick i början av juni den 31.5, ger vid handen att Pjånkis daghem är allvarligt skadat av fukt- och mikrobskador. Den ursprungliga planen att reparera dränering och fuktskador under Pjånkis sommaruppehåll, mellan midsommar och sista juli, är inte längre aktuell. Vid en ytlig bedömning har man konstaterat att fukt och mikrobskador finns, förutom i ytterväggarna, även i mellangolvet vilket innebär en grundlig renovering av hela huset. Tidsmässigt kan en sådan renovering ta flera månader eller kanske ända upp till ett år, helt beroende på hurudana byggnadsskador som det facto uppdagas. Detta samtidigt som kommunen ännu utreder alternativ för Barnbyn i Kimito. D.v.s. skall Pjånkis saneras och utvidgas eller skall ett nytt daghem byggas i Amosparken. Arbetsgruppen som utreder detta kommer att slutföra sitt arbete veckan före midsommar. Efter det kommer ärendet till kommunstyrelsen i augusti. Detta betyder att Pjånkis byggnaden inte permanent kan utnyttjas som daghem efter sommaruppehållet oberoende vilken lösning som väljs för framtidens Barnby.

Barnomsorgens behov är ändamålsenliga och friska lokaler för ca 80 barn med personal, fördelade på sex avdelningar. En avdelning för 1-3 åringar, två avdelningar för 4-5 åringar och tre förskoleavdelningar. Inom barnomsorgen finns ej lokalitetskapacitet för att omplacera barn i nu befintliga hyreslokaler (Lill Saga,Bullerbyn m.fl.).

Lösningen på problemet bör bli tillfälliga dagvårdsutrymmen i form av modulhus, placerade antagligen i Amosparken invid friidrottsplanen. Exakt tidtabell för när sådana utrymmen står till förfogande utreds som bäst. Likaså är kostnaderna och exakt plats för modulhusen under utredning. Anskaffningen bör skötas som offentlig upphandling via portalen för offentlig upphandling, Hilma. Detta betyder att det för tillfället inte går att säga exakt datum när modulhusen kan tas i bruk som daghem. Således kan det vara nödvändigt att använda Pjånkis byggnaden som daghem ännu under en kortare tid efter sommaruppehållet. Det tillfälliga daghemmet i form av modulhus kommer att vara ersättare för alla barn som normalt skulle ha varit i Pjånkis, tills den nya Barnbyn är inflyttningsklar.

Under sommaruppehållet görs Pjånkis byggnadens dränering om. Dessutom görs vissa mindre åtgärder inomhus för att ändra på byggnadens tryckförhållanden så att luft inte lika lätt stiger upp från den fuktskadade källarvåningen.

ISS Proko Oy:s rapport ” Pjonkis päiväkoti, Sisäilmatutkimukset, 7 – 13.5.2011, delges.

FÖRSLAG (kommundirektören)
Kommunstyrelsen beslutar
1. att stänga Pjånkis daghem och ta i bruk ett nytt modulhus så fort som möjligt och fram till att Barnbyn är inflyttningsklar
2. föreslå för fullmäktige ett tilläggsanslag i driftsbudgeten för 2011 om 90.000 euro, till avdelningen för miljö och teknik, fastighetsenheten för hyrning av modulhus


BESLUT

AR-S: Vi får hoppas att det kommer ett vettigt motförslag och att det dessutom godkänns. På samma möte behandlas också försäljning av Tjuda skola. Förslaget i nästa blogginlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar