tisdag 14 juni 2011

Försäljning av Tjuda skola - förslag till kommunstyrelsen

På onsdag, den 15.6.2011 behandlar kommunstyrelsen förslaget att sälja Tjuda skola och Mjösunds skola. På Ytterkulla har två anbud inlämnats, men förslaget är att skolan inte säljs i detta skede.

Förslaget för Mjösunds skolas del är:
Kommunstyrelsen beslutar att godkänna Keramia Oy:s anbud samt att sälja lägenheten
Kansakoulu (322-446-2-19) Mjösunds skola, för 25 000 euro åt Keramia Oy.
Här kan kommunens föredragningslistor och protokoll konsulteras: http://kimitoon.ktweb.fi/

Nedan beredningen och beslutsförslaget gällande Tjuda skola, men först några bakgrundkommentarer. Skolförsäljningarna, förutom Brännboda som dragits in redan under Västanfjärds kommuns tid, har inte godkänts av fullmäktige. Förvaltningsstadgan tillåter eventuellt att kommunstyrelsen själv fattar beslut om försäljningar av den här omfattningen – det kommer eventuellt förvaltningsdomstolen att ta ställning till ifall det blir nödvändigt att lämna in besvär – men det är klart att det inte enligt normalt förnuft är korrekt att publicera annonser där fastigheter erbjuds till försäljning utan att ha ett klart fullmäktigebeslut som grund. Beslut om försäljning har fattats av kommunstyrelsen 20.10.2010 med följande ordalydelse:

Fastigheterna i bilaga 145/1 [AR-S: Tjuda, Björkboda, Mjösund och Ytterkulla skolor] säljs, hyrs eller arrenderas genom ett anbudsförfarande fr.o.m. 1.1.2011


Förutom att det är oklart på basen av förvaltningsstadgan och kutym (senast principbeslut om försäljning av fastigheter av motsvarande betydelse fattades var beslutet på fullmäktigenivå, den 17.6.2009) om kommunstyrelsen har rätt att fatta försäljningsbeslut av den här kalibern, är det ingen självklarhet att kommunen över huvud taget har rätt att sälja skolfastigheterna innan indragningsbeslutet vunnit laga kraft. I princip är kommunen skyldig att kunna återställa situationen ifall det visar sig att indragningarna har varit olagliga.

Dessutom har inget omnämnande av möjligheterna att hyra eller arrendera skolorna omnämnts i annonserna trots att dessa två alternativ uttryckligen lades till under mötet den 20.10.2010.


Om styrelsen väljer att sälja Tjuda skola kommer ett rättelseyrkande att lämnas in. Om styrelsen väljer att hålla fast vid sin åsikt och inte inser att det är ändamålsenligare att behålla skolan kommer besvär att lämnas in, vilket är omständligt och besvärligt, men i så fall är den enda återstående formella möjligheten att göra något för att rädda skolan för kommunal verksamhet. Ifall nästa kommunalval resulterar i politiker som stöder utnyttjande av befintliga byggnader för kommunal verksamhet framom nybyggen blir förstås beslutet ett annat ifall inte försäljningen redan verkställts på ett oåterkalleligt sätt.


FASTIGHETSFÖRSÄLJNING Tjuda skola

Kst 15.6.2011 § 110
BEREDNING (fastighetschef Thomas Ginlund och tekniska chefen Lars Nummelin)
Under våren har försäljningen av tomma eller dåligt utnyttjade byskolor förberetts. Samtidigt har en del övriga obehövliga fastigheter eller lägenheter knippats ihop till ett gemensamt försäljningsprospekt. I prospektet har ingått skolorna Björkboda, Brännboda, Mjösund, Tjuda och Ytterkulla. Dessutom ingår den sk. tomt Danielsson en liten torpstuga i Engelsby på ett bestämt område av Vårdbacka lägenhet, bostadslägenhet i Bostads Ab Boda Tull Asunto Oy och Nybacka lägenhet i Sunnanå by. Nybacka har kommunen fått som dana-arv och småbrukslägenheten säljs till förmån för Kimitoöns gymnasium och Arthursällskapet r.f.

Fastigheterna har erbjudits till salu genom anbudsförfarande. Under veckorna 15 och 16 (i huvudsak 17.4 , 19 - 20.4) marknadsfördes fastigheterna i tidningarna HS, TS, Kauppalehti, Hbl, ÅU och Annonsbladet. Under en månad har fastigheterna marknadsförts på Etuovi.com. Själva ”marknadstorget” har funnits på kommunens webbsida på sidan ”Fastigheter till salu” under tiden 14.4 – 20.5. Anbudstiden löpte ut den 20.5.2011, kl 16.

Anbudsgivaren bör ge ett anbudspris och dessutom en kort beskrivning över fastighetens kommande användning. Under anbudstiden har kommunen arrangerat två visningsdagar och dessutom har fastigheterna visats enligt överenskommelse. Intresset för visningarna har varit betydande. Inom utsatt tid inlämnades 18 anbud och dessutom hade ett anbud lämnats tidigare på Mjösunds skola.

Följande handlingar som bilaga 110/1 [AR-S har bortlämnat anbudsgivarnas adresser]:
- Beskrivning av fastigheten
- Lämnade anbud, 4 st.
Ville Tulonen []Turku/Jussi Örn [] Sauvo
Torsten o Sabina Ekholm [] Kimito
Tero Lötjönen o Milla Ryynänen [] Vantaa
Lotten och Patrik Eklund [] Hevonpää
- Sammanställning av samtliga anbud
Representanter för Tjuda byalag har tagit del av beredningen.

FÖRSLAG (kommundirektören)
Kommunstyrelsen beslutar att godkänna Lotten och Patrik Eklunds anbud samt att sälja
fastigheten Tjuda skola (322-472-2-1) åt Lotten och Patrik Eklund [] för 121 500 euro.

BESLUT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar