måndag 20 juni 2011

Tickande hyror bereder vägen för miljonbygge


Skickad till Åbo Underrättelser, ej ännu publicerad
Tickande hyror bereder vägen för miljonbygge

Pjånkisbarnen får inte friska utrymmen från och med augusti utan förväntas vänta under en obestämd tid på uppbyggnad av ett obestämt modulhus på en obestämd plats, sannolikt på en sandplan invid Åbovägen. Dessutom ska de vara där på obestämd tid och till en obestämd kostnad för kommunen. Det här har nu kommunstyrelsen i Kimitoön enhälligt kommit fram till. I och för sig finns en anhållan hos fullmäktige om ett tilläggsanslag för hyrorna på 90 000 euro i årets budget, men vad baserar den sig på? Och är det sannolikt att allt ens blir klart till årets slut? Och blir det verkligen ändamålsenligt? Och vad kostar det 2012?

Förklaringen som framförs är (ÅU-artikel 17.6): ”Att dela upp barnen på de hus som finns skulle bli än dyrare eftersom personalen då måste utökas.” Styrelseordförande kan eventuellt ha blivit slarvigt citerad, men han framförde samma tanke, dock i mera svävande ordalag i Vegas åboländska morgonnyheter dagen innan, så ungefär så har väl styrelsen resonerat.

Tjuda skola med sina två stora skolbyggnader och församlingens lägergård Tjuda pedagogi ligger några kilometer mot Åbohållet från Kimito centrum, skolan en halv kilometer in på Lappdalsvägen, pedagogin någon hundra meter på andra sidan Åbovägen. Lägergården, som användes av Mjösunds skola i början på 00-talet (när byggnaden i Mjösund var ur bruk p.g.a. mögelproblem) är nu i ännu bättre skick än tidigare. Fina nya utrymmen har tagits ibruk där. Det skulle alltså förvåna mig om inte hela nuvarande Pjånkisverksamheten skulle få ändamålsenliga utrymmen i Tjuda.

Jag är inte expert på barndagvård, men jag tror att vi har så duktig förskole- och dagvårdspersonal i Pjånkis och på barnomsorgskansliet att de klarar av att pussla ihop en fungerande helhet trots att pedagogin ligger en knapp kilometer från skolan, också förskolebarnens dagvård före och efter förskolan t.o.m. utan extra anställningar. Å andra sidan, om det stämmer att fler anställda skulle behövas, så varför inte anställa då? Jag antar att en anställning på heltid med alla kringkostnader inte kan vara mer än 40 000 euro på årsnivå. Det är mindre än hyreskostnaderna bara för några månader 2011.

Att göra nödvändiga anpassningar för dagvårdens behov i och kring husen i Tjuda och hyra pedagogin måste helt enkelt vara billigare än att installera och hyra modulhus t.o.m. om lösningen skulle kräva lite andra extra kostnader för personal eller transporter. Dessutom skulle hyrespengarna stöda den lokala församlingen.

Men några sådana jämförande uträkningar finns helt enkelt inte. Så vi får bara gissa. Kommunstyrelsens beslut är en hyllning av alternativlöshetens kultur.

Varken tjänstemän eller förtroendevalda har kontaktat församlingens ekonomikansli och hört sig för om möjligheterna innan beslutet om modulhus fattades. Dessutom passade kommunstyrelsen på att sälja Tjuda skola på samma möte! Kommunen eliminerar aktivt sina egna alternativ.

Det är ingen tröst att det är oklart om styrelsen hade rätt att sälja, dels för att fullmäktiges lista på fastigheter till försäljning från 2009 inte omfattar de nyligen nedlagda skolorna och dels för att skolnedläggningarna ännu behandlas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är inte sannolikt att fullmäktige eller styrelsen tar sitt ansvar och stoppar försäljningen av Tjuda skola så att förberedelserna kan inledas genast. De förtroendevalda kan, förutsatt att de vill, säga stopp, men i stället sjunger de alternativlöshetens lov. Ett visst motstånd mot modulhusen finns säkert i fullmäktige på onsdag, men åtminstone jag tror att en majoritet stöder Bembölefasonerna, som vanligt.

Så har vi det här. Och det är ännu över ett år till kommunalvalet. Medan hyrorna för modulhusen tickar ökar trycket på fullmäktige att fatta snabba investeringsbeslut med miljonkonsekvenser utan ordentliga beslutsunderlag.

Anna Ritamäki-Sjöstrand, Kimito

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar